søndag 24. januar 2010

Kongeørn

Utpå fredagen ble det klart at det brygga til tur... -Kongetur...

Like før kl 24 fredag kveld setter vi (Øyvind og meg) oss i bilen og kruser ut av store Steinkjer. Mot Flatanger. Jeg gleder meg og har egentlig stor tro på "prosjektet":) Kongeørnskjulet skal besøkes igjen og denne gangen må det bare bli klaff!!Vi kommer fram litt før kl 0200, rigger en halvtime og kryper i posen og trekker ut sikringen. Alt blir svart og... Plutselig hører jeg rare lyder og mumling utenfor skjulet; "-E dåkk våken?" Jeg vet ikke helt oppned på noenting, snur meg og skal til å svare i det samme øyeblikket som jeg går i gulvet med et brak!!

-I døra står Kjartan og ler på seg navlebrokk...

Klokka er altså blitt 0700 og det er på tide å trekke sukatene ut av øya og sette opp alt jeg reiv ned da jeg prøvde å stå opp...

Allerede kl 0800 kommer første kongeørna. Vi hverken hører eller ser at den kommer. Den bare plutselig er der. Først er den veldig forsiktig. Speider lenge og lytter intenst før den stille går bort til åtet. (Ikke rart den er skeptisk... Den var sikkert ikke angt unna da jeg våkna...)

Kjartan har som sikkert mange har fått med seg, skaffet seg D3s. Det er egentlig litt plagsomt. Før kunne vi sitte stille lenge og bare se og vente på at lyset skulle komme. Slik er det ikke lenger. Nei da, nå om dagen ramler det og skrangler i den der "ny-dingsen" hans uansett hvor mørkt det er... Jeg fant ut at jeg egentlig ikke liker lyden den lager og jammen tror jeg ørna er enig med meg:) (-Jeg vil bare understreke a jeg ikke er sjalu på noen måte! Jeg har heller ikke lyst på et så stort og klumpete kamera...;)
Etterhvert vente ørna seg til lyden, også jeg kunne tenke på å ta bilder. Lykken var stor da ørna viste tegn til at andre fugler var i området. -Kanskje vi kunne få bivåne en kamp?! Etter mye venting kom det endelig ei ung havørn seilende og utfordret kongeørna. Kampen vi hadde bestilt billetter til ble utkjempet, men utenfor vårt synsfelt...


Etter kampen kom "Klodrik" vraltende opp på åte...


Klodrik forsvant etter noen minutter og det ble ganske rolig. -Kjartan hadde flere nye dingser med seg og brukte tiden godt;)Vel 12 timer etter ankomst pakka vi sammen lekene og rusla hjemover. Turen blei ingen foto-høydare, men det er bestandig trivelig å ta slike turer sammen med gode venner. (Egentlig er det ekstremt sutrete å antyde at det ikke var en helt vellykket fototur. Vi hadde besøk av tre forskjellige ørner og en liten skare med nøtteskriker. Det manglet ikke på motiver... -En liten smekk på fingrene til meg selv...:)

Tusen takk for turen karer!

5 kommentarer:

 1. Takk for kommentar. Er imponert over dere som driver å tar bilder av ørn. Ser for meg å prøve å dreie litt mer over på slike ting selv. Blir fort lei av solnedgangbilder og naturbilder. Får se, må vel oppgradere noe objektiv da tenker jeg. Tar gjerne mot råd angående det.

  Noen mektige bilder du viser fram her av denne majestetiske fuglen.

  SvarSlett
 2. Hei

  Må swi jeg smilte litt når jeg leste du ramlet ut av senga...har lært at en skal være stille i slike skjul jeg :D
  Det er noe med dette at en setter krav når en har en del bilder, men jeg er sikker på at dere har også har hatt en topp sosial dag som også betyr en del...neste gang kommer sikkert det store øyeblikke!

  Du har utrolig god kvalitet på dine bilder!
  Det siste likte jeg godt!

  monika

  SvarSlett
 3. Hei!

  Flotte bilder, Bjørn Oddvar! Ser ut som havørna i flukt ble skarp nok.

  Morsomt å være med Klodrik og Kjartan på tur!

  SvarSlett
 4. Hei alle folkens! -Artig at dere liker bildene.

  Monika:
  -Jeg vet det er mange som godter seg når andre faller :-)

  Helge:

  Å gi et godt svar på hvilken optikk man bør kjøpe er enkelt nok: Dyrt og mye!!!

  Gode glass er fryktelig dyrt. Ofte ser man f2.8-optikk på rundt 300mm i skjulet. Selv bruker jeg en 200-400mm f4.

  Nok lys er ofte en utfordring spesielt på denne tiden av året, så helst skulle jeg hatt en 300mm eller 400mm f2.8. Nå er det en gang slik at jeg ikke har råd til det... Alikevel får jeg ett og annet bilde som holder mål.


  Hvis du lider under samme skjebne som oss andre dødlige er svaret at du kommer veldig langt med en 300mm f4 (eventuelt en 1.4X konverter).

  Ser foresten at du har en 70-300mm. -Det funker greit det om du har lys nokk.

  Stødig stativ og fjernutløser er en selvfølge.

  Det er mange som ønsker å prøve seg i skjulet og jeg kan bare si: GJØR DET!!! Det er en helt fantastisk opplevelse å sitte 15-20 meter unna ørna. Er du heldi får du se flere. Er du kjempeheldig får du se skikkelige slosskamper. -Det er lykken:)

  Du får gi et vink så får vi høre med Ole Martin om han har flere ledige dager utover vinteren.

  SvarSlett
 5. Takker for svar og tilbud Bjørn O. Ja det koster ja...nesten så en har et valg om..enten kjærring eller optikk. Må bare innrømme at det kommer stygge ulyder fra henne når prisen på optikk nevnes :))
  Har nok blinket meg ut 300mm f4 som noe som kan være oppnåelig ja. Det ligger vel noen lite brukte ut for salg av den ser jeg..

  SvarSlett