søndag 10. januar 2010

Drømmevinter!

Egentlig trives jeg best i lette turklær i skogen på våren og forsommeren på fotojakt etter fugler og småkryp og dyr som kjemper sin kamp for nye generasjoners ve og vel. Rett som det er må jeg ta meg litt i nakken og og riste litt løs... -Jeg tar meg selv i å vente på, og glede meg til våren. Det er vel ikke så unaturlig å drømme seg bort i tider som skal komme og alt man da skal gjøre?Mitt i vinterkulda med temperaturer som skaper problemer for klimakrisen, er det ikke altid like fristende å trekke av seg polvottene og fyre opp kameraet for å forevige småspurv eller hutrende elg på rundballslang.

-Men så får jeg så lyst til å gå ut å prøve å fange det jeg ser med fotoapparatet! Det ser jo så fint ut igjennom stuevinduet og bilruta... -Frostrøyken som river seg løs fra sjøen og merker alt den treffer på veien med tykke lag av iskrystaller. Hele naturen er et eneste stort julekort!
Når man først kommer seg ut, viser det seg at fuglene og dyrene de er faktisk her ennå. Ihvertfall mange av dem. De kjemper sin vanvittige kamp mot naturens lover og er i mange tilfeller lettere tilgjengelige for oss skuelystne nå enn om våren og sommeren. Det virker nesten som om kampen mot kulda overgår frykten for mennesket. Elgen blir nesten tam og rådyra tusler rundt i hagen. Ærfuglene som er ganske sky om sommeren spiser rett fra hånden... Dette må utnyttes!

Jeg finner fram det som finnes av vinterbekledning, pakker i bilen som protesterer vilt når jeg prøver å starte og legger ut på oppdagelsesferd i vinterlandet. Inni bilen er det ca 25C. Ute er det ca -30C...

Det er helt utrolig fint å komme seg ut i dette været. Det er på mange måter ekstremt. Lyset, trærne, isen, frostrøyken, kampen for tilværelsen, alt! Alt er naturlig vakkert, men farlig kaldt. Fingrene tåler ikke mange minutter uten vottene på. Og med votter på får jeg ikke til å styre kameraet som jeg vil. Fingrene ofres, de kan jo altids tines til våren... -Nå er det disse skjeldent fine vinterdagene som skal foreviges.

Det kan være deilig å ligge inne i varmen og tenke på våren som kommer. Men som friluftsinteressert og passelig fotogal, er det viktig å komme seg ut og kjenne på alle årstider. I naturen skjer det noe hver eneste dag. De fleste er ute i finvær. Ikke alle kommer seg ut når det er sprettkaldt. Jeg kjenner det i hele kroppen at jeg må ut! -Og kanskje klarer jeg å ta ett bilde som kan fortelle litt om hva jeg opplever der ute i vinterlandet...

6 kommentarer:

 1. Gratulerer med blogg.
  (fant link hos Kjartan Trana)

  Her leverer du en knippe bilder av meget
  høy kvalitet. Flott tekst..
  Gleder meg til neste innlegg!

  mvh monika

  SvarSlett
 2. Hei Monica og takk for fin tilbakemelding!
  Jeg fant ut jeg må prøve å blogge litt. -Det har jo blitt så trendy:)

  MVH
  Bjørn O

  SvarSlett
 3. Hei Bjørn O mange svært fine bilder - men stilstudien av rådyrene tar kaka :-) Det var virkelig et flott bilde, det sier på en måte alt! Det er nok mange som kunne tenkt ser å ha tatt det :-) Ser du er på tur til å bli mer enn en habil fotograf, og du har nok en god læremester også :-) Som jeg følger bloggen til:-) Lykke til videre!
  mvh Gjermund.
  http://gjermundfoto.blogspot.com/

  SvarSlett
 4. I just found your blog and want to say thank you ! What an enjoyable time looking through so many sites. It is really nice post thanks for sharing and just keep up the good work !

  Medprax™ | Cars for Travelers | Search Engine Marketing

  SvarSlett
 5. I just found your blog and want to say thank you ! It is really nice post thanks for sharing and just keep up the good work !


  greenbaypackers | philadelphiaeagles| pittsburghsteelers|newyorkgiants

  SvarSlett