fredag 27. januar 2012

Nikon 1 V1 og nordlys

Som tidligere nevnt skulle jeg komme tilbake til videre testing av Nikon 1 V1. Jeg beklager at dette drøyer litt. I mellomtiden har som kjent nordlysaktiviteten vært meget bra enkelte netter denne uka. Jeg fant ut at jeg skulle ta med meg stativet, Nikon 1 V1, det nye adapteret og mine gamle gode nikonobjektiv på en liten nordlyssafarie langs Trondheimsfjorden. 



Jeg fikk nesten hjertestans da jeg oppdaget at laveste mulige lukkerhastighet på Nikon 1 V1 med adapter og en nikon 17-35mm f2.8 AFS er 1/3 sek..... -Det er ikke mulig å forevige nordlys med så kjapp lukker. Jeg prøvde flere forskjellige objektiv og hadde samme utfordring med samtlige objektiv.
Hele himmelen var i full fyr og jeg kan vel ikke huske å ha sett noe lignende tidligere når det gjelder intensivitet i nordlyset. I fortvilelse over oppdagelsen av de begrensningene en alt for kjapp lukker gav, monterte jeg på det medfølgende kitt-objektivet. En Nikon 1, 10-30mm f3.5.



Det var absolutt forhold for å "fryse" nordlyset denne natta. Men jeg fikk bekreftet at dette ikke er mulig med Nikon 1 V1...
Jeg fikk i midler tid dokumentert at himmelen til tider var ganske grønn... 
Samtlige bilder er tatt fra Inderøy/Sandvollan på sørsiden av Beitstadfjorden som er innerste delen av Trondheimsfjorden. I flere av bildene kan man i horisonten se lysene fra Steinkjer.
Bildene er tatt med en blender på 3.5, lukker på 15 til 25 sek, ISO 200 til 2000. Auto hvitbalanse og i RAW. Bildene er croppet og rettet opp i PS. Noe forsiktig fargejustert og et svakt støyreduserende filter er lagt til før bildene er skarpet litt opp for å få mer fres i stjerne.






 





Det er fult mulig å ta helt ok nordlysbilder med en Nikon 1V1, men jeg må være ærlig å medgi at jeg virkelig savnet en litt mer fleksibel  og brukervennlig speilrefleks med mer tilgjengelige instillingsmuligheter for spesielt ISO og selvutløser. Knappene og "menyhjul" blir også ekstremt små, når temperaturen er under -12C og fingrene hovner opp til kalde og følelsesløse middagspølser. Når man stiller inn kameraet på "manuel" er rotasjon på menyhjulet dedikert til innstilling av blender. Dette hjulet er veldig "raklete" og lett og snurre på. Man må borti dette hjulet for å benytte selvutløserfunksjonen. Det er da meget fort gjort å stille om blenderen uten at dette var tiltenkt...
Jeg tror og håper Nikon selv ser og får en del tilbakemeldinger om disse og mange flere ting som bør endres i en forhåpentlig vis snarlig oppgradering til Nikon 1 V2.



1 kommentar:

  1. Ble da greie bilder, med tanke på hvilket kamera du har brukt. Men skjønner også at det ikke er laget for de som vil ha full kontroll på alle innstillinger, og det er jo litt trist at Nikon ikke har tenkt på det...

    SvarSlett