torsdag 19. januar 2012

Døgnfluen Ephemera vulgata

Døgnfluer er fasinerende skapninger. Ivrig danser de over vannet og gjør seg innbydende for både hverandre, ørreten og fotografen...
Det er en forholdsvis enkel og villig krabat å arbeide med. De er gjerne litt dorske og late når de først lander på et strå eller en pinne. Det er imidlertid ikke alltid de er like villige til å posere slik mannen bak kameraet vil ha dem. Da er det kjekt å ha med seg studioassistent:)

Inspirert av assistenten ble det litt klipp og lim i PS:

Fra Wikipedia:
Innsjøduskgjelledøgnflue, også kalt Innsjøsanddøgnflue, på latin er navnet på denne flotte døgnflua Ephemera vulgata. Den tilhører familiegruppen duskgjelledøgnfluer,


Kroppen er 14-25 millimeter lang. Brunlig og delvis gul på farge. Vingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Lengst bak på bakkroppen er det tre haletråder (cerci).

Den kan skilles fra Elveduskgjelledøgnflue (E. danica) på de mørke markeringene på oversiden av bakkroppen. Innsjøduskgjelledøgnflue har mørke markeringer på alle ledd, unnatt det første og siste. Elveduskgjelledøgnflue har slike markeringer bare helt bakerst.

Nymfer/larver

Som larve er de 18-25 millimeter lange og har tydelige parvise flekker på oversiden av alle bakkroppsleddene.

Levevis 

Innsjøduskgjelledøgnflue finnes der vannet er klart (reint), ved små bekker og vann med sandbunn, silt og mudder. Den er en av de største artene i Norge. De voksne flyr fra mai til september.
Innsjøduskgjelledøgnflue lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer, i ferskvann, i mindre innsjøer, bekker og større elver. De voksne spiser ikke.
Eggene slippes av hunnen ned på vann overflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever nedgravd i bunnmaterialet, i mudder og sand på bunnen. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 2 år.
Innsjøduskgjelledøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun.
Døgnfluer kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

10 kommentarer:

 1. Særdeles kjekk han assistenten.
  Kona lurte på om du hadde nummeret hans:)

  Likte førstebildet særdeles godt. Det fikk ikke jeg.

  SvarSlett
 2. Kjent skapning for den som sysler litt med fluefiske. Utrolig flott bruk av lys i førstebildet. Whiteout bildet fra PS ble også tøft.

  SvarSlett
 3. Jeg vil på døgnflue-workshopen sammen med deg og Michael. Når kan jeg booke meg inn :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new artist. Thanks for sharing it.

   Slett
 4. Great post.It really contains valuable information.

  SvarSlett
 5. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part :) I care for such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck.

  SvarSlett
 6. Thanks for the great post. I have been visiting your site often and I find it really interesting and informative.

  SvarSlett
 7. Thanks, to sharing this nice information, I really appreciate your thinking, & i will visit again for getting more updates.

  SvarSlett
 8. Thank you for the truly great advertising content material.I feel very nice blogs.

  SvarSlett
 9. I am happy when reading your blog with updated information! thanks a lot and hope that you will post more site that are related to this site.

  SvarSlett